Hærværk og tyveri plager havne

Trine Søes billede
0
Din bedømmelse: Ingen

Det kan for nogle mennesker være svært at kende forskel på mit og dit. Lystbådehavne er jævnligt udsat for hærværk og indbrud i skure og både. Henover sommeren har flere havne oplevet en stigning i tyveri og hærværk. Erstatningerne løber op i millioner af kroner og skaber en masse af irritation hos bådejerne.Hærværk overgår tyverier

"De ødelægger ofte for flere penge, end de stjæler for, udtaler Rasmus Thimm, der er formand for Hadsund Bådelaug. Havnen er jævnligt hjemsøgt af tyve, der stjæler alt fra øl og brandslukkere til påhængsmotorer.

 

File 1142

Dyre påhængsmotorer lokker tyveneSiden april måned er der stjålet ialt 23 både fra nordjyske havne - det tal er præcis det samme som i fjor - men meget tyder på, at mængden af hærværk og mindre tyverier er vokset. Derfor er fritidsfiskere og bådejerne flere steder holdt op med at låse deres både for at begrænse hærværk. En dårlig idé påpeger forsikringselskabet Codan - idet forsikringen ikke dækker ved tyveri, hvis båden og udstyret ikke er aflåst forsvarligt.

Fik stjålet båd

Kirsten Christiansen fra Asnæs i Odsherred har oplevet enhver bådejers mareridt. En morgen var familiens båd stjålet, selvom den stod gemt af vejen i haven.

"Først blev jeg rigtig ked af det og så blev jeg rigtig tosset over ,at der er nogle, som kan finde på at gøre sådan noget, siger bådejer Kirsten Christiansen. Hun er langt fra alene om den oplevelse. På få år har forsikringsselskaberne næsten tredoblet deres udbetalinger til tyveriramte bådejere. Således blev der i 2009 stjålet både og bådudstyr for knap 22 millioner kroner. I 2006 var det tal på kun 8 millioner kroner.

"Vi oplever en stigning i bådtyverier, påhængsmotorer og olietanke", fortæller havnefoged Lars Kenneth Holm fra Rørvig og Nykøbing Sjælland Havn. I Nykøbing Sjælland Havn har man været så plaget af tyverier, at det har været nødvendigt at investere i større lamper, der kan lyse kajområdet op om natten.

"Om natten når tyvene gik ud på broerne, så var der nogle sensorer, der tændte nogle store halogenlamper. Det har skræmt tyvene væk", fortæller havnefoged Lars Kenneth Holm.

Codan bekræftiger og opfordrer bådejerne til at være på vagt

Hos Codan forsikring oplever man ligeledes en stigning i tyveri fra og af både, især bliver der stjålet flere påhængsmotorer og dyrt udstyr end tidligere, fortæller Rune Sandholt til Sejlnet.dk. Codan forsikring oplever ligeledes en stigning i hærværk, når der er indbrud i båden - tyvene ødelægger båden for at kunne komme til eksempelvis dyrt udstyr eller påhængsmotoren ombord. Codan oplever ikke, at en bestemt landsdel er mere hærget af tyveri end andre - det er jævnt fordelt.

Codan forsikring opfordrer bådejerne i samarbejde med havnene at investere i en bom, der kan aflåses, videoovervågning, mere oplyste arealer på havnen og oprette vagthold, der kan holde øje med havnen og bådene i nattetimerne. Alternativt kan man vælge en dyrere løsning, hvor der installeres en chip i båden med indbygget GPS, der er koblet op på en alarmcentral.

Annonce