Højsteret afsiger dom i momssag

Trine Søes billede
0
Din bedømmelse: Ingen

 

Højsteret har netop afsagt en principel dom, hvor en række grænsehandelsarrangmenter bliver erkendt ulovlige. Flere firmaer har i en årrække drevet en forretningsmodel, hvor kunden kunne se på en given vare i Danmark, men køberen skulle hente og betale for varen i Tyskland. Herved kunne køberen spare momsforskellen mellem Danmark og Tyskland. Forretningsmodellen har især de seneste år vundet indpas i båd- og campingbranchen, hvor der kunnes spares mange tusinde kroner.

Jet-trade i sag mod Skatteministeriet

Sagen fra Højsteret tog udgangspunkt i det århusianske firma Jet-trade, der har forhandlet både og udstyr fra egne forretningslokaler i Danmark. Når en kunde havde bestemt sig for at købe eksempelvis en båd, blev båden fragtet til Tyskland, hvor kunden kunne købe båden og "kun" betale tysk moms. I Jet-trades tilfælde kunne kunderne købe deres båd hos Fleggaard, der er en kendt grænsehandelsbutik få kilometer syd for den danske grænse.

 

File 799

Jet-trade sælger blandet andet lynhurtige jetbåde

 

Netop Fleggards rolle som mellemled i handlen blev afgørende for højsterets dom. Højsterets ni dommere fandt, at de danske kunders købsaftale måtte være indgået med Jet-trade og ikke med Fleggaard, der alene har måtte anses for at have fungeret som et uselvstændigt mellemled i forbindelse med bådens udlevering og købesummens betaling, vægter højsteretsdommerne i deres begrundelse for dommens udfald. Da båden befandt sig i Danmark på det tidspunkt, hvor transporten til forbrugeren be­gyndte, var leveringsstedet efter momsloven her i landet, og der skulle derfor betales moms i Danmark, fastslår dommen.

Leveringsstedet afgørende for momsen

Det er ikke bare både og bådudstyr dommen i Højsteret får betydning for - det er ligeledes slut med spare på momsen ved køb af køleskabe, campingvogne, tv'er, spa-bade etc. Det er i fremtiden leveringsstedet, der har betydning for i hvilket land, der skal betales moms - derved skal man betale dansk moms, hvis eksempevis bådens leveringssted er i Danmark.

Indehaver af Jet-trade Steen Veje Pedersen er nærmest chokeret over dommens udfald, idet han har vundet sagen i to retsindstanser inden højsteret. Steen mener ikke, at der er fremkommet nye oplysninger i sagen. Nu overvejer han sammen med sin advokat, om han skal bringe sagen videre i EU-regi.

En anelse for kreativt

Skatteminister Troels Lund Poulsen har kaldt momsfidussen - en anelse for kreativt. Købmænd er kreative sjæle, men der er grænser for, hvor kreativ man må være i forsøget på at unddrage sig dansk moms. Hvis Skatteministeriet havde tabt sagen, ville det have betydet store tab for statskassen. Jeg er glad for, at vi nu har fået slået fast, at disse grænsehandelsarrangementer er ulovlige, udtaler Skatteminister Troels Lund Poulsen i en pressemeddelse fra Skatteministeriet.

Skatteministeriet har tidligere tabt sagen i Landsskatteretten og i Vestre Landsret, men efter fremkomsten af nyt bevismateriale fik Skatteministeriet i dag suverænt medhold i sin påstand. SKAT vil efter dommen nu se på, om der er behov for at præcisere retningslinjerne for grænsehandel.

Læs hele domsafsigelsen her

Annonce