Område ved Kaløvig ryddes for ammunition

Trine Søes billede
0
Din bedømmelse: Ingen
Danmark
56° 13' 57.6588" N, 10° 20' 36.5208" E

Kaløvig ved Århus har været brugt som skraldespand for gammel ammunition fra 2. Verdenskrig. Det 2x1,5 kilometer store område er afmærket med specialafmærkninger i søkortet. Det er selvfølgelig forbudt at sejle henover området. Heldigvis er der en fin sejlrende, men den skal også nogle gange efterses for ammunition. Vi skal holde sejlrenden fri for gammel ammunition, fordi der en gang imellem kommer store kulskibe igennem til Studstrupværket. Så er der fare for, at de får rodet ammunitionen op, siger kaptajnløjtnant Bo Snestrup, der er næstkommanderende i Frømandskorpsets EOD (Explosive Ordnance Disposal).

Flybomber og granater

Hver dag sejler otte dykkere ud i området. Havbundens kontur bliver undersøgt med en Side Scan sonar. Hvis der stikker gammel ammunition op, kan vi se det på skærmen. Efterfølgende dykker vi ned efter det, siger Bo Snestrup. Opgaven foregår i fuldt dykkerudstyr og på 12 til 18 meters dybde. Jobbet med at fjerne fosforgranater, 76 mm artillerigranater og 500 punds flybomber, der er de mest almindelige fund, er ikke ufarlig. Der er selvfølgelig en risiko, men vi ved, hvordan vi skal håndtere det. Vi er uddannede til det, siger Bo Snestrup.

Ammunitionen bliver sprængt bort

Ammunitionen bliver fragtet hen til et område 12 kilometer væk, hvor det bliver sprængt væk i mindre portioner, så hverken dyr eller mennesker bliver forskrækkede. Vi tør ikke sprænge det inden i området. Ammunitionen kan nemlig ligge oven på en masse anden ammunition, som er forvundet ned i den bløde havbund, fortæller Bo Snestrup.

Sejlere skal ikke forvente at kunne sejle i området

Der ryddes ammunition i området fra den 25. juli til den 8. august, og det er en tilbagevendende begivenhed for der bliver ved med at dukke gammel ammunition op fra havbunden. Sejlere skal dog heller ikke forvente at kunne sejle i området forløbig. Om vi så fortsætter i 100 år, så får vi nok ikke renset det helt, siger Bo Snestrup. Det forventes, at der stadig ligger mellem 20.00-40.000 tons ammuntion i området.

 

Relaterede Sejlnet artikler

Stort område ved Tunø ryddet for ammunition

Annonce