Træskibet LOA på land i Frederikshavn

Trine Søes billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (3 stemmer)
Danmark
57° 26' 21.786" N, 10° 32' 32.136" E

 

Træskibet LOA af Aalborg er i disse dage hævet på land i Frederikshavn. Det store træskib skal have et eftersyn. Blandt andet skal LOA have renset bunden og efterses af Søfartsstyrelsen. Bunden har kobberforhudning under vandlinjen, der gør skibet stærkere og mere modstandsdygtig overfor tæring. Arbejdet på LOA udføres af frivillige, der ofte rejser med på et af skibets mange togter. Skibet er på søen cirka 8-9 måneder om året, så det bliver til nogle sømil for den ældre dame.

File 1858

Flot og imponerende ser det ud når LOA sejler gennem vandet

Danmarks eneste Barkentine

LOA er så vidt, det vides Danmarks eneste barkentine, det vil sige et tremastet skib med råsejl på den forreste mast, skonnertsejl på den midterste og bagerste mast.

File 1862

Her ses de 3 master på LOA tydeligt

LOA er bygget i Svendborg i årerne 1920-22, og blev senest restaureret i Aalborg 2004-09. Skibet hed egentlig oprindeligt Aphrodite, og blev bygget som fragtskib uden motor. Aphrodite havde den lidt usædvanlige amerikansk-inspirerede Virginia-rig, hvor den agterste mast var højest og masterne aftog i højde fremefter. Masterne var gaffelriggede med topsejl og en bredfok på den forreste mast. Senere skiftede skibet som bekendt navn til LOA af Aalborg.

LOA er et eksempel på en lang dansk skibsbygningstradition, og skibet bliver altid repareret i overensstemmelse og respekt for skibets lange historie.

Deltager i kapsejladser og fungerer som skoleskib

LOA deltager i danske, nordiske og internationale sejladser, herunder den kendte kapsejlads Tall Ships Races. I Tall Ships Race er LOA med som sail training-skib - en form for skoleskib. Her kan unge mennesker eller andre med maritim interessede prøve kræfter med livet til søs.

Redskaber som samarbejde og den enkeltes direkte afhængighed og ansvar i forhold til de andre ombord, er nogle af de ting, man lærer ombord på LOA. LOA kan på den måde fungerer som et springbræt for unge, der vil gå den maritime vej. Endelig giver LOA den brede befolkning mulighed for at stifte bekendtskab med livet til søs og opnå en nærmere tilknytning til havet og den kultur, der knytter sig til at færdes på havet.

Bevaringsværdigt skib

Skibsbevaringsfonden har erklæret LOA for et bevaringsværdigt skib, der er betydningsfuldt for samfundets forståelse af dansk maritim kultur. Hvis du er i nærheden af Frederikshavn her i efterårsferien, kan det anbefales at slå et smut forbi LOA og opleve hende på tæt hold.

Annonce