Den svenske skærgård

Trine Søes billede
3.666665
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3.7 (3 stemmer)

Vi drømmer allerede om sol, sommer og sejlads. Næste års sommerferie skal snart planlægges, og vi taler om at sejle til den svenske skærgård. Det gode skib Rica ligger til daglig i Dragør, så det er egentlig ikke fordi der er så langt. Men måske nogle af jer andre brugere her på Sejlnet har nogle tips og idéer til, hvad man skal se/gøre i den svenske skærgård.

Det bekymrer mig lidt, at jeg har hørt rygter om, at de svenske havne tager overpriser for danske sejlere - og det kan bliver en relativ dyr fornøjelse at lægge i havn.

Alle indput er velkomne.

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
JNs billede

Hej Trine,

hvor går turen hen - vest- eller østsverige ? (der er stor forskel)

Jeg har jo tilbragt adskillige sejlsæsoner derovre (mest på østkysten) - og skal såmænd også derover i år Shock) - SÅ lækkert er der derovre.

Hvad angår havnepriserne, så er problematikken at det er i de privat ejede havne at man har skruet priserne en del op - men det er langt henad vejen muligt at undgå disse havne hvis man vil. Dog vil jeg mene at selv om nogle af dem er meget for dyre, så findes der altså også gode havne der er til at betale - også blandt de private. Samtidigt er der jo en kursforskel som indtil videre er i vores favør.

venlig hilsen

JN

JNs billede

PS: jeg læste først nu at du jo skriver: "overpris for danske sejlere".... dét rygte kan jeg mane i jorden på stedet - vi har på intet tidspunkt oplevet at skulle betale mere som danske sejlere !

Taksterne har været fulgt - og en overpris er iøvrigt ikke mulig, alene af den grund at der jo næsten altid sidder opslag på havnene med priser - så hvor det rygte er opstået aner jeg ikke.

Vi har tværtimod oplevet ekstra god service på flere af destinationerne nord for Öland når vi meldte os ind som danskere - altid god og venlig service !
I f.eks. Nyköping stod jeg med et Visa kort der var spærret, blev syg og havde ingen kontanter - og fik en fantastisk hjælp fra havnefogeden og hans kone - lå der en uge før jeg blev rask og fik kontanter op fra DK - de spurgte ikke på noget tidspunkt efter penge - det var flot.
Og meget apropos: husk at have mere end 1 kreditkort Shock) - jeg var ikke selv opmærksom på forbrugsgrænsen indenfor 30 dage - hvilket betød at Visa spærrede mit kort selv om der var masser af penge på det.

(de FÅ steder hvor servicen har været ringe - et enkelt sted uforskammet, er allerede hængt ud flere steder i Sverige - og det har vist sig at vi ikke har været alene om de få oplevelser - også svenskere fik dårlig service.)

venlig hilsen

JN

Trine Søes billede

Hej JN

Jeg tror det bliver den vestlige del af Sverige. Men vi har ikke lagt os fast på noget endeligt. Lige nu er vi igang med at se på mulighederne.

Tak for tippet med de private havne. Det kan være det er der, jeg har hørt, at priserne var meget høje. Man kan jo også bare vælge at smide ankeret, det koster mig bekendt ikke noget. Nu er det jo heller ikke sådan, at det ikke må koste noget - jeg har bare hørt, at nogle havne tager op imod 300 svenske kroner for en overnatning. Det synes jeg er dyrt. Men da jeg ikke selv har været i området, så ville jeg lige forhøre mig herinde.

Med hensyn til søkort - er der nogen, der er bedre end andre? Skal vi være opmærksom på noget specielt?

Trine

JNs billede

Hej Trine,

jamen det er da også svært at bestemme sig når det er første gang man skal vælge - for begges vedkommende gælder at fra I starter og til I møder skærgård, jo er en distance der er ca. 140 sm.

Generelt er den vestsvenske skærgård lidt mere bar og rå klippe - den østsvenske mere frodig og grøn (med deraf følgende fantastisk dyreliv - havørne o.s.v.) klipperne er der absolut stadigt, blot mere begroet.

Så når I forlader hjemhavnen møder i først skærgård på vestsiden når I nærmer jer Göteborg. Indtil da er naturen skam flot nok, men skærgård er det ikke - Hallands Väderø er også et besøg værd. Masser af hyggelige øer i Göteborg området - og hvis I fortsætter nordover kommer I til fed natur oppe ved Lysekil, Gullmarsfjorden og Kungshamn o.s.v. - rigtigt skønt (men desværre også overrendt om sommeren - det er mange svenskeres "Hornbæk eller Skagen".

På østsiden skal I forbi Simrishamn og op i Hanö bugten hvor tingene begynder at ligne lidt oppe ved Karlshamn-->Karslkrona (hvor der inde bag byen findes et lækkert område med et par hyggelige havne) så en kort pause ved ôland hvor tingene ligner lidt mere DK og SÅ derefter begynder det rigtigt flotte - og videre op mod Stockholm bliver det bare bedre og bedre...
På østkysten har vi generelt oplevet meget mere - haft bedre plads i havnene - haft MANGE flere muligheder for ankring eller banke kile i klippen - eller bruge nogle af de rigtigt mange naturhavne hvor Svenska Kryssarklubben har sat ringe i klipperne så man bare skal kyle et anker ud agter og smide noget tovværk igennem ring i klippe... og så er der dømt hygge Shock)

Svært at beslutte sig ?... mine oplevelser siger: er du til selskabelighed, gang i den og masser af mennesker - så er det vestkysten

Er du til stille og overdådig natur, masser af enegang og oplevelser i særklasse så er det østkysten (og selvfølgelig er der mennesker dér også - men det tynder godt ud jo længere du kommer nord for ôland.

venlig hilsen

JN

JNs billede

Og så lige dit spørgsmål om søkort.... søkort, skal man have det ?????

hehe... spøg til side - ja altså der eksisterer jo religion omkring hvilke typer søkort der er "gode nok" - men nu har jeg klaret mig i adskillige år ved at købe de tyske søsportskort, har aldrig haft en grundstødning eller et near miss.

Hvis I har en søkortplotter så er I godt kørende - selvfølgelig med papirkort som backup/sideløbende.

Jeg har mestendels brugt søkortplotter med ovenstående sideløbende papirkort - og jeg må sige at plotteren har været 100% præcis.

Farvandene i Sverige er generelt endog meget fine at sejle i - alle løb i skærgården er fint markerede så man kan næææsten sejle på nethinden alene... næsten.

Jeg havde selv en masse tanker om navigationen i en klippefyldt skærgård første gang jeg tog derover - men al spænding i maveregionen forsvandt hurtigt p.g.a. den forbilledlige markering af alting derovre - men man skal være opmærksom - det duer ikke at tænde autopiloten og så tage en lur Shock)

Når I på et tidspunkt har bestemt jer - så smid mig en mail, og så kan du få mere detaljeret info om området du vil besøge (hvis det har interesse).

venlig hilsen

JN

Yachtskipper Martins billede

Er man kommet til den sydlige ende af Øresund er der ikke særligt langt at sejle til skærgården i Blekinge. Blekinge skærgård er den nærmeste fra Øresund. Når man har rundet Sandhammaren(sørg for at holde langt ud fra kysten), findes der langs østkysten flere hyggelige havne Kåseberg, Skillinge, Simrishamn, Åhus og selvfølgelig min hjemmehavn i Sölvesborg (100,- SEK inkl alt) Derefter findes Hällevik, og Hanö som man SKAL besøge, derefter til Tärnö og videre i skærgården til Karlskrona, Utlängan og Utklippan. Det bruger man let en lang sommerferie på.
Brug bådklubbernes havne eller naturhavn, det er det billigste og ofte også der hvor man får mest kontakt med hyggelige mennesker(sejlere).
Mange bådklubber skilter ikke med at man kan være gæst andet end på deres web sider, og selv om man ikke har checket det er man velkommen langt de fleste steder. Men husk at ”banke” pænt på og hilse, man er jo gæst.
Se ellers på disse link:
http://www.svensksegling.se/Distrikt/BlekingeSeglarforbund/Distriktet/Ad...
http://www.blekingebatforbund.se/medlemmar.htm
http://www.svensksegling.se/Distrikt/SkanesSeglarforbund/Distriktet/Klub...
http://www.skanebat.se/klubbar.htm
http://www.bryggplatsen.se/
http://www.svenskagasthamnar.se/
http://gasthamnsguiden.se/
http://www.maringuiden.se/gasthamnar/

Nu har I helt sikkert nok!
….
Så pyt da, I får en mere
http://www.ihamn.se/gasthamnar/sverige

Her er Sverige er der meget stor utilfredshed med at flere kommuner har leaset deres havne ud til finansieringsspekulanter (von And selskaber), de er ikke meget interesserede i både eller sejling, men meget i ££ og $$ og €€.
Flere af dem driver også havnen på en måde så man opdager at de sådan set også er ligeglade med tilfredse kunder, eller at levere ”varen” der modsvarer betalingen.
Dem skal vi ha ud af havnene igen, tænk hvis tilsvarende vores veje blev leasede ud.
Nå men det her er jo Sejlnet og ikke et politisk forum.

Hvis i har mmod på at fortsætte starter næste skærghård ved Oskarshavn, der kan man følge den gamle Valdemars rute, en indenskærs rute som snor sig imellem øer, holme og skær. Ruten som Danskerne brugte som fragtrute allerede i 1100 tallet lod den danske kong Valdemar Sejr dokumentere allerede i 1200 tallet, se mere om det på
http://medeltiden.kalmarlansmuseum.se/niva3/1-4-6.phtml?userid=0
Fantastisk oplevelse at sejle den, men som JN skriver læg piloten væk og hold dig vågen og vaks, især hvis du får møde et smalt sted.

Jeg anbefaler at anvende Sjöfartsverkets Båtsport kort. De fås i både en papirudgave og en indplastet udgave, papiruggaven er ok og tåler noget fugt, skal man ikke bruge kortene år efter år kan man spare penge ved at købe papir kortene.
De har A3 format og er lette at bladre i fylder tilpas i cockpit i stedet for de separate papirkort som er store som en udfoldet søndags Berlinger.
Se inddeling på http://sjofartsverket.se/sv/Infrastruktur-amp-Sjotrafik/Sjogeografisk-in...
På Sjöfartsverkets web side kan man klikke sig frem til en forhandler liste men mange Danske bådudstyrsforhandlere på Sjælland har også kortene.
Har man lyst btil at fordybe sig i Blekinge skærgård så findes der et par special bøger skrevet af en lokal der ved meget om Blekinge Skærgårds smultronställe. http://www.blekingeskargard.com/

Nå nu slap blækket op,……….

JNs billede

Hej Martin,

du har lagt nogle mægtigt fine links der - tak for det !

Jeg vil lige rette mig selv m.h.t. søkort - for jeg huskede forkert da jeg beskrev hvilke kort vi har brugt derovre - sejladsen i Sverige er altid foretaget med de svenske båtsportskort ! og de er rigtigt fine.

De tyske var dem jeg brugte i år i det sydfynske Shock)

*****
Og til Trine,

hvis tiden er et problem så kan I gøre som vi har gjort flere gange: jeg er sejlet i forvejen (har tiden til det) og har lagt mig et strategisk godt sted for vores tur - derefter ankommer kone og datter med tog når ferien begynder - og sejladsen starter for dem i det bedste område uden "spildtid" = max udnyttelse af de 3 uger.
Derefter tager de så tog hjem igen - og jeg har den store fornøjelse at sejle rigtigt meget alene hjemover.

Hvis du/I ikke har mulighed for det - så kan I jo op til ferien, weekend før - sejle båden deroveraf, finde en klubejet lille havn og måske få en god aftale for at have båden liggende en uge, hvorefter I når ferien starter bare skal hoppe på et tog og tage derover og starte.

Det har aldrig været et problem at finde tog/bus forbindelser hjem derovre fra. bare et forslag.

Østkysten ER flottest og med flest oplevelser Shock)

venlig hilsen

JN

Frode Larsens billede

Turen rundt om Orust og Tjørn er en dejlig tur som jeg kan anbefale
og med hensyn til havnepenge er der ingen problem da man ikke kommer i havn undtagen når man skal proviantere man sejler ind til en kleppe og fortøjrer til øjer der er sat i til samme formål eller man bruger sine kiler - med hensyn til kort synes jeg det bedste er det svenske levende søkort på pc.
god tur vi ses måske der oppe Frode

HOs billede

Insändare: Danska seglare inte välkomna i Bohuslän?

Læs mere her, inden turen til SE:

http://www.pakryss.se/insandare-danska-seglare-inte-valkomna-i-bohuslan

Allan Lavridsens billede

Hmm Hans, vi havde ellers planlagt en tur til GOT.. Det lyder da ikke rart

Annonce